S. Ahmet Arvasi, vefatının 22. Yılında Anıldı

etkinliklogo

Türk milliyetçiliği davasının önemli isimlerinden “Türk-İslam Ülküsü”nün isim babası ve yazarı merhum S. Ahmet Arvasi, vefatının 22′nci yılında 31.12.2010 akşamı Gönüllerde Birlik Vakfı Genel Merkezi’nde düzenlenen bir toplantıyla anıldı.

Anma toplantısının ana konuşmacısı Dr. Lütfü Şehsuvaroğlu’nu takdim eden Hayati Tek, hakkında kitap çalışması yaptığı merhum Arvasi hakkında kısa bir değerlendirme yaptı. Yayına hazır hale gelen kitabında Arvasi’nin fikir dünyasını her yönüyle ele almaya çalıştığını kaydeden Tek, “Müslüman Türk’ün vicdanını temsil eden bir iman, aksiyon ve fikir adamı olarak Seyyid Ahmet Arvasi, vatanını, milletini, sayıdinini, devletini, tarihini, kültür ve medeniyetini seven, Türkiye’nin bölünmez bütünlüğünü savunan her kesim tarafından sevilip sayılmıştır” dedi.

Mütefekkir, eğitimci, kuramcı, hürriyetçi, milliyetçi, demokrat sıfatlarını inançlı aydın kimliğiyle muhteşem bir terkibe ulaştıran Arvasi’nin, ele aldığı her konuya ideolojiler, partiler ve gruplar üstü yaklaştığını kaydeden Tek, “Merhum Arvasi, milliyetçilik fikrini İslam’ın diyalektik ve estetiğiyle tahkim etmiş, Türk-İslam medeniyetinin kadim mirasını çağın idrakine uygun şekilde yeniden yorumlamış, en köklü sorunlara bile kolay anlaşılan, güncel ve uygulanabilir çözümler üretmiştir” diye konuştu.

Daha sonra söz alan Dr. Lütfü Şehsuvaroğlu, merhum Arvasi hakkında tafsilatlı değerlendirmelerde bulundu. Merhum Arvasi’nin ölümü üzerinden yıllar geçtikçe daha bir aranır, daha bir önemi kavranır olmaya başladığına dikkat çeken Dr. Şehsuvaroğlu, “Belki eserlerinin okuyucuya yeniden farklı baskılarla ulaştırılması zarureti var; belki de kimi araştırıcıların ya da doktora tezlerinin onun kavramsal çerçevesi üzerinde yeni yan eserler ortaya koymasına ihtiyaç var” dedi.

Arvasi’nin de tıpkı Âkif gibi “eseri ve hayatı birbiriyle çelişmeyen” bir yönü bulunduğunu kaydeden Dr. Şehsuvaroğlu, şunları söyledi: “Hani bazılarının eseri kendisinden önde gelir ya.. onlardan değildi. Kendisi, hayatı eseri kadar saygıya layık olanların, kahraman kalem erbabının arasında yer aldı o da…”

“Arvasi, hem bir aydın hem de bir dâva adamı olabilmeyi becermiş sayılı insanlarımızdandır” diyen Dr. Şehsuvaroğlu, “Arvasi, hem bir dâva adamı ve aynı zamanda hem de bir entelektüel olunabileceğinin isbatını yapmış, gerçek bir aydındır. Rehberliği yolumuzu aydınlatıyor. Ruhu şâd olsun!” diye konuştu.

Arvasi’nin Türk düşüncesinin köşe taşları arasında yer aldığını kaydeden Dr. Şehsuvaroğlu, son olarak şunları söyledi: “Türk düşüncesinin batı tarzındaki Tanzimat’tan sonraki gelişiminde nasıl Namık Kemal, Fransız devriminden sonra batıda meydana gelen fikrî dönüşümleri ve batının yeni kavramlarını kendi şeriatimizden karşılıklar bularak anlamak ve onlarla yarışmak istemişse Arvasi de döneminin böylesi bir aydın duruşuna sahiptir. Bu anlamda o Necip Fazıl’daki kavramsal yaratıcılıkla, Nurettin Topçu’daki felsefî derinliği; Cemil Meriç’teki batı ve doğu düşüncelerinin entelektüel takip ve tahlil denemeciliği ile Atsız heyecanını, Türk(çülük) karakter vurgusunu buluşturan hem öğretmen, hem filozof, hem elini taşın altına sokan aydın mümessili, farklı bir siyasetçi ve mücadele adamı olarak gerçekten son üç neslin medar-ı iftiharıdır.”

Çok sayıda davetlinin katıldığı, dua ile son bulan toplantıda katılımcılara Hayati Tek’in hazırladığı “S.Ahmet Arvasi’den Özleyişler- Özdeyişler” kitapçığı dağıtıldı.