Ayvaz Gökdemir, vefatının 3. yılında anıldı

etkinliklogo

Eğitimci, yazar, bürokrat, siyasetçi, devlet eski bakanı ve eski milletvekili olan merhum Ayvaz Gökdemir, vefatının 3′üncü yılında 19 Nisan 2011 günü mezarı başında ve Gönüllerde Birlik Vakfı’nda düzenlenen törenlerle anıldı. Vakıftaki anma toplantısına Gökdemir’in oğlu Av. Murat Gökdemir, kardeşleri ve dostları katıldı.

Anma programı Dr. Uğur Gönülalan tarafından sunuldu. Gökdemir’in Türk fikir ve siyaset hayatında önemli bir yerinin bulunduğuna işaret eden Dr. Gönülalan, Gökdemir’le ilgili bazı anılarını paylaştıktan sonra sözü Gökdemir’in oğlu Av. Murat Gökdemir’e bıraktı. Murat Gökdemir, anma toplantısını organize eden Gönüllerde Birlik Vakfı yöneticilerine ve toplantıya katılanlara teşekkür etti.

Toplantıya katılanlara hitap eden Vakıf Genel Başkanı Hasan Çağlayan ise, Türk fikir hayatının seçkin simalarını yönelik bu tür anma toplantılarının bundan sonra da devam edeceğini söyledi. Gökdemir’in gerek bürokratklığı, gerek siyaset adamlığı ve gerekse Türk Ocakları’ndaki yöneticiliği sırasında Türk milliyetçiliği fikırine önemli katkılar yaptığını kaydeden Çağlayan, merhum Gökdemir’le ilgili bir hatırasını anlattı.

Çağlayan’dan sonra söz alan Hayati Tek, “Mümeyyiz vasfı Türk milliyetçiliği olan merhum Ayvaz Gökdemir, gerçek bir dava adamıdır. Hayat hikâyesi, bu sıfatı hak edecek mücadelelerle, eserleri, bu sıfatı haklı çıkaracak fikirlerle doludur” dedi. Tek, Gökdemir’in özlü sözlerinden örnekler verdi.

Anma toplantısının asıl konuşmacısı olan Prof. Dr. Orhan Arslan, merhum Ayva Gökdemir’in pek çok bakımdan örnek bir şahsiyet olduğunu söyledi. Gökdemir’in en zor konuları bile ayan beyan ortaya koyabilen keskin bir zeka ve belagate sahip olduğunun altını çizen Prof. Arslan, Gökdemir’in “Kutlu Doğum Haftası”nın isim babası olduğunu söyledi.

Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarına kavuşmalarına çok sevinen Gökdemir’in “Benim yedi devletim, yedi de cumhurbaşkanım var” dediğini hatırlatan Prof. Arslan, Yeni Türk Ansiklopedisi’nin baş editörü ve yazarı olan Gökdemir’in bu ansiklopedinin pek çok maddesini yazdığını ifade etti.

Prof. Arslan, değerlendirmelerinin ardından merhum Gökdemir’in dostlarına söz vererek anma toplantısına katkı sağlamalarını istedi. Vakıf Yönetim Kurulu Üyesi Erol Dok, Türk Ocakları Genel Başkanvekili Efendi Barutçu, Özer Revanoğlu, Bayram Bilge Tokel gibi isimler, merhum Gökdemir’le ilgili anılarını paylaştılar.

Yapılan ikram ve duanın ardından katılımcılara, Hayati Tek’in hazırladığı “Ayvaz Gökdemir’den Özleyişler-Özdeyişler” kitapçığı dağıtıldı.